Ondernemers sturen brandbrief naar gemeente

CASTRICUM - Het lijkt wel of de ondernemers voor het huidige college een soort van noodzakelijk kwaad zijn. Eerst moesten de ondernemers van de Castricummer Werf fel protesteren tegen de komst van flexwoningen naast het industrieterrein. De ondernemers dachten dat dit inmiddels in hun voordeel was beslist, maar de Castricummer Werf is weer doodleuk op de agenda gezet als toekomstige potentiële locatie. Die ondernemers kunnen weer opnieuw beginnen.

Verder lijkt het er nu op dat het college de ondernemers in het centrum en van winkelcentrum Geesterduin gaat benadelen. Een projectontwikkelaar wil een supermarkt op het Kooiplein en een andere wil een supermarkt in Bakkum. Met geen enkele ondernemer zijn deze plannen besproken. Het in opdracht van de gemeente door bureau STEC uitgevoerde DPO-onderzoek wijst uit dat er geen enkele ruimte is voor deze initiatieven. Beide stroken ook niet met het beleid van de gemeente om winkel- en horecagebieden te concentreren in het dorpshart en Geesterduin. Het vreemde is dat deze plannen wel alle steun vanuit de gemeente krijgen. Om de koopkracht van consumenten te spreiden over meerdere plekken in de gemeente, heeft een negatieve invloed op de inkomsten van de huidige centra.  Die nieuwe supermarkten zijn volgens het onderzoek van de gemeente onnodig en kannibaliseren op de omzet van bestaande supermarkten. Maar wat nog veel belangrijker is: de winkels rond de huidige supermarkten zijn het slachtoffer van dit beleid van de gemeente. Immers minder klanten bij de supermarkten betekent ook minder klanten in hun winkels. 


De ondernemers uit zowel de Torenstraat, de Dorpsstraat, het Bakkerspleintje en de Burgemeester Mooijstraat doen nu een oproep aan het college; “College stop ermee ons uit te hollen, in ons belang, maar ook in dat van onze inwoners.”

Foto: Aart Tóth