Consumptie krimpt met 13,5 procent in januari

Consumptie krimpt met 13,5 procent in januari

REGIO - In januari 2021 hebben consumenten 13,5 procent minder besteed dan in januari 2020, meldt het CBS. Dat is de op een na grootste krimp ooit gemeten. Alleen in april 2020 was de daling van de consumptie groter.

 

Door het op 15 december sluiten van alle niet-essentiële winkels, krompen ook de uitgaven aan duurzame goederen uitzonderlijk sterk.

In januari 2021 hebben consumenten 25,1 procent minder aan duurzame goederen besteed dan in januari 2020. Dit is de grootste krimp sinds 2000. Consumenten gaven veel minder uit aan kleding, woninginrichtingsartikelen, elektrische apparatuur en vervoermiddelen dan een jaar eerder.

Uitgaven aan diensten, zoals een bezoek aan de kapper, een restaurant, een bioscoop, een museum of een voetbalwedstrijd, waren in januari 17,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste krimp sinds medio 2020.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 7,9 procent meer gespendeerd dan een jaar eerder. Dit is de grootste groei na april 2020.

foto: Omroep Castricum