Omroepcastricum

Terug naar de Romantiek in Nederland.

DE WOUDE - In het kerkje De Kemphaan op De Woude exposeert Jan Tybout van zaterdag 31 maart t/m maandag 2 april elke dag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Als bewoner van Sint Pancras is Jan Tybout gegrepen door het landschap in Nederland. De Schermer en Beemster polders zijn voor hem juweeltjes in dit landschap. De Romantiek als stroming waarop Jan zijn werk is gebaseerd, stelt de natuur boven alles, de mens is ondergeschikt. Met het vastleggen op doek van het landschap in Nederland hebben schilders uit deze stroming een weg gekozen die zich kenmerkt door kleuroverdrijving.
Deze kleurintensiteit kan een gevoel van rust, liefde voor de natuur en het leven zelf teweeg brengen. Het landschap van o.a. de Beemster en de Eilandspolder is uniek voor Nederland en raakt Jan nog steeds. Ook de architectuur van het vroegere Nederland kent een schoonheid die schilders uit de romantische stroming boeit. Jan Tybout probeert met zijn kleurenpallet in het spoor van de Romantici te schilderen. Hij heeft plaatsen geschilderd die velen van u zullen herkennen of die in elk geval herkenbaar zijn als Nederlands landschap. Jan schildert met olieverf en acrylverf. Hij heeft een opleiding gevolgd bij de Crejat Kunst Academy in Alkmaar en bij de fijnschilder Henk Sentel uit Heemskerk.
Foto: Schilderij van Jan Tybout.